Artizan sözlük anlamı olarak özel bir ustalık gerektiren ve
sanatkâr tarafından yapılan faaliyetleri ifade etmektedir. Yani artisan,
konusunda yetenekli bir ustanın veya sanatkârın elleriyle yapmış olduğu
yiyeceği ya da yemeği tanımlamaktadır. Geleneksel üretim metotlarının
kullanıldığı, kimyasal katkı maddesi, renklendirici, kıvam arttırıcı, koruyucu
vb. yöntemlerin olmadığı, doğal yollarla el yapımı olarak üretilen ve yerel ya
da bölgesel özellikler taşıyan ürünleri kapsamaktadır.
Yerel, doğal ve
katkısız olarak üretilen hammaddelerin nereden geldiğinin önemi ve özellikle de
doğal yollardan üretiliyor olmaları, endüstriyel olarak üretilen ürünlere tat,
lezzet ve kıvam açısından fark atmış olmaları, artizan yiyecekleri daha da ön
plana çıkarmıştır. Gerçek manada artizan, ustaların ot tan başlayıp peynire
gelen lezzetlerin doğallığını korudukları yöntemdir. Artizan ürünlerin yeniden
gündeme gelmesi ve ilgi kazanması, çok yakın bir zamanda sadece üreticilerle
değil, artizan olarak hazırlanmış gıdaları sunan işletmelerin sayısında ve
tüketici anlamında ciddi bir artış yaşanacağının göstergesi niteliğindedir.
Artizan Kavramı “Artizan”, bilinen tüm dillerde aynı kelime
anlamı ile kullanılan bir terimdir. İngilizcede “zanaatkâr”, “esnaf” anlamları
ile de kullanılır. Endüstriyel olmayan yöntemlerle doğal biçimde üretilen,
genellikle nesiller boyu sürdürülen, ancak günümüzde kaybolma tehlikesiyle
karşı karşıya kalan gıdaları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Artizan
yaşam biçimi, kuşkusuz toplumların ihtiyacı olan sağlıklı yaşam biçimlerini
karşılayan bir yöntemdir. Artizan ürünler, genellikle kendine özgü ve
betimleyici özellikler taşırlar. Artisan bir peynirin kendine özgü bir tat,
lezzet ve dokusu mevcuttur. En belirgin ortak özellikleri ise; el yapımı
olmalarıdır.
Bireylerin el yapımı peynirlere ve geleneksel ürünlere değer
vermesi, endüstriyel ve sağlıksız yiyeceklerden kaçınması artizan hayatı tüm
yaşama adapte etmesi ile artizan yiyecekler hak ettikleri yere gelecektir.
Yorum Ekle