Bon SC çiftliği
Cengizhan orpak
1969 yılında Siirt’te işçi bir babanın 8. ci çocuğu olarak
doğdum. İzmir de okudum. Ziraat mühendisi olarak 25 sene deri
sektöründe çalıştım. İşçilik ile başladığım mesleğimde üç şirket kurdum ve iyi
bir gelir kazanırken ( 50 milyon ciro ile) tümünü kapattım. Şimdi 2016 yılından
beri keçi çobanlığı yapıyorum.
*Neden keçi çiftliği
2012 yılında Naz kızım doğdu. Anne sütünden sonra ek gıdaya
geçemedik, kızımda katkı ve koruyucu maddelere alerji vardı. Sağlıklı gıda
ihtiyacı ilk kez 1.nci derece önem kazandı bizim için. Çok araştırdık sağlıklı
gıda üzerine. Fark ettim ki hayatta sadece iyi kazanmak, bu uğurda bütün bir hayatı
harcamak yaşamanın gayesi olamaz. Allah’a şükürler olsun, bu işi bize nasip
etmeyi murad etmiş Allah. Zorluğu aşalım derken çiftlik sahibi olduk. Doğruyu yaparak,
iyilik üreterek, doğanın içinde insan fıtratına uygun bir yaşam ile hizmet
etmek daha ulvi bir yaşam. Kızımda ki sorun çok fazla insanın sorunu, sağlıklı
gıda herkesin isteği, ulaşılması zor. Bizde bu zorluğu üretmeyi seçtik. Allah’
Hamd olsun gerekli olan ilmin bize açılmasına imkân verdi.
Tüm aile doğaya sevgi ve saygı ile gönülden bağlıyız.
Kızımda ki hayvan sevgisini anlatamam. Keçiler evcil kedi gibi çok soylu
hayvanlar. Hele beyaz oğlaklar çok güzeller.
*Çiftlik kurmak
Tam o zamanlarda ticari olarak bir arazi satın almak zorunda
kaldım. Allah, hikmeti bize bir sebep verdi, bizde o sebep ile yol aldıkça birçok
kolaylıklar ortaya çıktı. Keçi çiftliği için arasan bulamayacağın uygunlukta
bir bölgede muhteşem bir arazi denk getirmiş Allah. Çiftlik kurma fikri tüm
ailenin ortak aldığı ve bizi çok heyecanlandıran bir kararı olmuştu. Biz
istedik ki doğal sağlıklı ve lezzetli keçi sütü üretelim. Tüm çocuklara
ulaşsın.
*Kurulum nasıl
Öncelikle işimizi doğru bir şekilde, bilimsel ve vicdani
kurallara göre yapalım. Ne iş yapılırsa yapılsın doğru temeller atılmış,
planlaması iyi yapılmış, hedefleri, niyeti iyi olan işletmeler sabır ile
mutlaka iyi bir sonuca varırlar. Tüm doğruların bir araya gelmesi için Ziraat
mühendisi, veteriner ve makine mühendisleri ile 2 yıllık bir çalışma gerekti. Yaklaşık
1- 2 yıl da kurulum sürdü uzun bir çalışma, çünkü Hayvanların refahı gerektiği
gibi olmak zorunda, Allah’ın bizim için yaratmış olduğu canları en iyi şekilde
yaşatalım. Biz onlara, onlar bize fayda sağlasınlar. Sömürü düzeni olmasın.
Onlarında bizimde mutlu ve rahat yasacağımız bir ortam olsun.
Bu çalışmalar belirli bir aşamaya varınca Allah bize
yolumuzu açtı. Önce Kiralık bir çiftlikte Fransa’dan seçilmiş safkan Saanen 200
anne 10 baba soyu ile başladık. Edindiğimiz tecrübeler yeni çiftlik için büyük
fayda sağladı. Doğru gen kaynağı ile başlamak çok önemli. Bizim yaptığımız
keçilerin sağlıklı bir biçimde büyümesini, yaşamasını temin etmek. Zaten keçilerimiz
en iyi süt verimini sağlayacak genetiğe sahip. Sürüyü bozmadığımız sürece
sürdürebileceğimiz bir kaynak elimizde mevcut.
*Nasıl bir çiftlik
Keçilerin tüm yaşamsal ihtiyaçlarını; Neler yer, nasıl ürer,
nasıl sağlıklı uzun bir yaşamı olur, nasıl kokusu tadı güzel daha lezzetli süt
üretir bunların tamamını düşünmek ve tasarlamak gerekiyor. Süt keçi çiftliği
uzun vadeli bir yatırım. Biz ve bizden sonraki nesillerin devam edebileceği
şartları sağlamak gerekiyor.
Aynı zamanda keçilere
bu hizmeti sağlamanın da kolay yollarının bulunması gerekiyor. 365 gün boyunca
her gün sabah akşam yemek ve sağım operasyonları mutlaka yapılıyor. Keçiler
meraya gidip gelecek. Gübreleri kontrol altına alınacak. Kişisel bakımları
yapılacak. Mera alanları hazırlanacak. Bu işi yapacak biz insanlar için de
refah yaşam koşulları sağlanması gerekiyor.
Biz Projemizde, Kızlarımız için İklimlendirilebilen cam sera
içinde 4 mevsim bahar tadında yaşanabilir bir barınak tasarladık. Yandan ve
üstten motorlu havalandırma pencereleri, sıcakta kapanan gölge perdeleri, daha
sıcakta çalışan sulu klima sistemi. Daha fazla oksijen imkânı sağlayan 8 metre
yükseklik. Bin annenin barınabileceği bir bölüm. Yeni doğan yavrular için bir bölüm, 2 bin
Yavrunun büyüyeceği daha korunaklı sandviç panel ile izolasyonlu bir bölüm ve
Erkeklerin yaşam alanlarını oluşturduk. 70 dönüm kadar ekim yaptığımız mera
alanları oluşturduk.
Yemleme için sürüyü yüzlük bölümler ayırıp bant sistemi ve
her bandın başına da karıştırıcısını koymak sureti ile sadece düğmeyi çevirerek
keçilerin içine girmeden yemekleri veriliyor. Kapılarının açılarak doğrudan
sağıma gidebildikleri 48 kızın aynı anda otomatik sağıldığı sistem, durdukları
padokları, alt ızgaraları sayesinde gübre kontrolü ve gübre kokusuz süt,
meradan daha iyi faydalanmaları için merada bölümler oluşturup sıralı ot
tüketimi ve başında beklemeden özgür gezinmeleri sağlanıyor.
Lüks olsun diye hiçbir şey yapmadık gerekli olan koşulları
belirledik onun çözümlerini dünyada ilk olarak projemizde hayata geçirdik.
*Nasıl memnuniyet
Allah Bize bu dünya da yaşarken, cennette gibi bir yaşam
nasip etti. Biz bu yaşantıyı o kadar seviyoruz ve şükür içindeyiz ki her
zorluğa ve sıkıntıya sabır ile göğüs germeye hazırız, iyi sonuca varsın ve bize
verilen bu nimeti doğru değerlendirelim çabasındayız.
Canla başla çalıştık ancak gerek yatırımın maddi büyüklüğü,
gerekse düşük kapasite ile çalışmamızdan dolayı yeterli bir gelir seviyesine
ulaşamadık. Maddi problemler gittikçe büyüdü yatırım da yapamıyor işletme
sermayesi de bulamıyorduk. Çözüm yolları bulmak zorundaydık çünkü bu yaşamın
bize verilmiş büyük bir nimet olduğunun farkındayız, vazgeçmek hiç istemiyoruz ancak
bu, Devlet bize yardım etsin! Olmamalı. Bu işletmenin para kazanır olmasını
sağlamak zorundayız.
*Nasıl bir çözüm
Sütümüzü kendimiz işleyelim katma değer üretelim, gelirimizi
attıralım için çalışmaya başladık. Gerekli izinleri aldık. Zaten kendimiz için
üretmekte olduğumuz bir peynir yapıyorduk. Kızım Naz’ın sevdiği şekilde az
tuzlu orta yumuşak kokusuz lezzetli bir peynir. Bu aynı zamanda en iyi
şartlarda beslenen lezzetli olsun diye çaba gösterdiğimiz sağlıklı keçi
sütümüzü de son tüketiciye birinci elden ulaştırabilmenin de yoluydu. Bu çok
heyecan verici bir durum. Üreticiden tüketiciye direk ulaşabilme imkânı.
Artizan üretim, keçilerimizin sütü daha lezzetli ve kaliteli
üretmeleri için gerekli olan ihtiyaçları planlamaktan başlayıp, sofraya nasıl
bir peynir konulacak ile sonlanan çok geniş bir ustalık – sanat çalışması.
Tüm çalışma tek bir işletmenin planlaması ile tamimiyle
Lezzet ve Sağlık odaklı, kalitesinden ödün vermeyen ustalık (zanaatkâr) eseri.
Sutbon Artizan keçi sütü ürünleri,
Sağlıklı ve Lezzetli ürünleri, keçi sütünü, keçi peynirini,
keçi yoğurdunu, keçi dondurmasını evde sağdığımız keçiden kendimiz için
soframıza koyduğumuz ürünleri ulaşabildiğimiz tüm insanlarla paylaşmak
istiyoruz. Amacımız iyi olanı çoğaltmak, rekabetimiz kaliteli sağlıklı ve
Lezzetli ürün ortaya koymak üzerine. Siz iyi olanı amaçlayın Rızkı veren Allah’tır.
Bu benim
gerçekleştirmeyi hayal ettiğim bir ideal. Tamamen sağlıklı ve doğal Tarımsal
üretim yapan küçük aile veya işletmeleri için bir vakıf kurmak. Bu vakıf
aracılığı ile artizan üretimi yaygınlaştırmak. Bu yolu açarak ülkemin tarım
aşığı insanlarına nesilleler boyu sürdürülebilir uluslararası bir marka değeri
kazandırarak toprak ile doğa ile birlikte yaşayabilecekleri aynı zaman da
kazanabilecekleri imkân sağlamak istiyorum. Bu konuda bazı ön çalışmalar
yapıyorum.
*Üretim nasıl
Biz aile olarak çiftlikte yaşıyoruz. Evimizde evcil
hayvanlarımıza bakıyoruz. İhtiyacımızdan çok yavrularımız doğunca bunları Türkiye’de
ve yurtdışında bu yaşamı isteyenler için damızlık olarak sahiplendiriyoruz. Kızlarımız
biraz sütü fazla verince kendimize sevdiğimiz peynirler yapıyoruz, ilk
peynirden sonra sürülebilir peynir istedi kızım, Allah’a Hamd olsun hiçbir
kimyasal kullanmadan cam kavanoza sürülebilir saf Pure peynir koyduk. Çiftlikte
kendi kendine dağ kekiği çıkıyor topluyor peynire serpiyorduk çok ta güzel
oluyordu karton kutuya koyduk üç çeşit tulum peynirimiz oldu. Yepyeni bir
lezzet arayışı vardı sert olsun ama ağızda erisin hem tatlılarla hem kahvaltıda
hem de meze olarak yensin İzmir keçi peynirini yaptık. Şimdi çok özel lezzet
bir yoğurt yapıyoruz kendimize, fazlasını ulusal mağazalara veriyoruz ki tüm
Türkiye’de sağlıklı ve lezzetli peynirlerimize kolaylıkla ulaşılabilsin.
Biz çalışmıyoruz desem doğudur. İş değil, bizim günlük
yaşantımız. Tüm aile birlikte yaşıyoruz, çalışıyoruz. Yardımcılarımız da var ailenin
bir parçası. İşletme Ortaklarımızda aileden.
Saygılar
Yorum Ekle